Rock Müzik

Rock Müzik

Rock, 20. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmış (1950'lerin başlarında), genellikle elektro gitar, bas gitar ve bateri gibi enstrümanlarla beraber vokal melodi taşıyan popüler müzik formudur. Org  ve piyano  gibi klavyeli enstrümanlara da rock'ta sıkça rastlanılabilir. Saksafon  gibi üflemeli çalgılar rock'ın ilk hallerinde oldukça sık kullanılmış olsa da yeni rock türlerinde nadiren görülürler[kaynak belirtilmeli].

Rock müzik, genellikle tek başına yapılmaz. Sanatçı ismi olarak ortaya tek bir ad çıkabilir ama genellikle bu müzik türü, bir grupla yapılır. Vokailst/solist (şarkı söyleyen kişi) 'nin yanı sıra, elektro gitarist, Bass gitarist, bateri, bir yada iki ritim gitarist ve klavye (piyano, org, elektro-piyano vs.) vardır.

 Tarihçe

Rock müzik, 1950 başlarında ortaya çıkmıştır. Rock müzik akımının başlamasında Rock and Roll (veya Rock'n Roll) ve rockabilly gibi müzik türleri önemli rol oynamışlardır. Rock müzik Blues adlı müzik türünden doğrudan olarak etkilenmiştir. Onun için Blues felsefesini incelemeden rock müzik felsefesi incelenemez. Blues'u icad eden siyahlar, beyazlardan gördüğü zulm karşısında sitemlerini üstü kapalı bir şekilde belirtmişlerdir. Bunu gittikçe geliştiren blues sanatçıları bu sitemin üzerindeki örtüyü yavaş yavaş kaldırmaya, müziklerini de aynı şekilde daha açık hale getirmeye başlamışlardır. Sözlerin ve müziğin sitemi yansıtması artık gittikçe isyan boyutuna girmeye başladı. İşte böyle bir dönemde rock adını duyurmaya başladı. Caz dan etkilenen Blues artık Rock'ı doğurmuştu. Müzikte elektro gitarın kullanılmasının en büyük sebebi ise distortion adı verilen ses efektinin kulakları tırmalayıcı tınısının isyanı ve acıyı en iyi şekilde yansıttığının düşünülmesidir.

1950'lerin Rock sanatçıları, Sam Phillips, Jackie Brenston ("Rocket 88" adlı albümüyle,), Bill Haley, Elvis Presley, Chuck Berry, Bo Diddley, Fats Domino, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Gene Vincent ve diğerleridir.

Rock müzik artık yavaş yavaş gençlerin favori müziğine girmeye başlamış, ağır sözleri ve kafa sallama tarzı ile, gençlerin yaşadığı ergenlik dönemi sorunları yüzünden dünyaya isyan etmelerini kolaylaştırmış, pop müziğe güçlü bir rakip olmuştur[kaynak belirtilmeli].

İngiliz rock'ının 1960'larda gelişmesiyle "rock müzik" tanımı yaygınlaşmıştır. "İngiliz Fethi" olarak adlandırılan bir akımla, bu müzik tarzı tekrar Amerika'da yayıldı ve hatırı sayılır bir etkiyle uluslararası bir fenomen haline geldi. Rock günümüzde birçok türü altında barındırarak oldukça yaygın olarak dinlenen bir müzik türü haline gelmiştir.

1970 dönemine kadar ortaya çıkan Rock müzik sanatçılarından bazıları şunlardır: The Rolling Stones, The Animals, The Yardbirds, The Kinks, The Who, The Pretty Things, The Sonics, The Shadows, Bob Dylan, The Doors, The Byrds, Steve Harly ,The Beatles ve diğerleridir.

1980 dönemi, Rock müziğin önemli bir dönemidir. Sözler ve müzik gitgide sertleşmeye başlar ve hard-rock ortaya çıkar.

Hard rock'tan sonra, müzik ve sözler tamamen sertleşmeye başlar ve ortaya heavy metal çıkar. 1980 sonrası rock müzik sanatçıları, Sex Pistols, Asia, Nirvana, The Clash, The Damned, Black Flag, X Fear, Bad Brains, Twisted Sister, Sonic Youth, Big Black, Dust, The Buzzcocks, Green Day, The Killers, Queen, Guns and Roses, Black Sabbath, Radiohead, Cradle of Filth, Evenascence ve diğerleridir.

Rock türleri

Rock müzik, birçok dala ayrılır. Ancak Rock müzik asıl olarak 3 bölüme ayrılır.

 Normal Rock  

Bu Rock türü, normal rocktur ve Rock türleri arasında en hafif olanıdır. Bu tür de kendi arasında dallara ayrılır.

    * Rock and Roll
    * Alternatif rock
    * Indie Rock
    * Pop rock
    * Psychedelic rock
    * Punk rock
    * Senfonik rock
    * Folk rock
    * Glam rock
    * Arena rock
    * Jazz
    * Blues
    * Garaj rock
    * Rap rock

 Hard Rock

Rock müzikte, müzik ve sözler gittikçe sertleşmeye başlar. Bu durum hard rocku ortaya çıkarır. Müzik artık sadece siyahların acılarını ve sitemleri anlatan ulusal bir yapıdan, bütün dünyayı ilgilendiren sorunlara ve siyasete karılan evrensel bir yapıya yol almaya başlar.

Hard Rock, kökenleri 1960 başları Garaj Rock'ı ve Jazz'a dayanan bir rock and roll tarzıdır. Elektro gitar, bas gitar ve davulların sert şekilde kullanılması tipik özelliğidir. Hard rock terimi, overdrive kullanımı yoğun, daha melodik gitarlara sahip, jazz ve blues dan sert heavy metalden yumuşak bir tarzı betimler. Deep Purple ve Led Zeppelin bu tarzın başı çeken gruplarındandır.

Bazı hard rock sanatçıları şunlardır:

    * Nirvana
    * Guns N' Roses
    * Dirty Looks
    * Skid Row
    * Cinderella
    * Dokken
    * Deep Purple
    * AC/DC
    * Rainbow
    * Queen
    * Whitesnake
    * Accept
    * Aerosmith
    * Judas Priest
    * Led Zeppelin
    * Scorpions
    * Lordi

ve diğerleri.

Heavy metal

Anamadde: Heavy metal (müzik)


Rock müziğin muhalif yanını gittikçe kaybettiğini düşünenlerin başlattığı müzik türüdür. Heavy metal; karanlık, sert ve geneli ölümü ya da kötü şeyleri anlatan tarzdır. Heavy metalciler siyahı benimsemişlerdir. Siyah onlar için vazgeçilmezdir. Kısaca siyah heavy metal'in rengidir diyebiliriz. Heavy-metal kendi arasında yüzlerce türe ayrılır. Bu türlerden bazılarını anamaddeden görebilirsiniz.

Bazı heavy-metal grupları:

    * Opeth
    * Metallica
    * Lamb of god
    * Death
    * Slayer
    * Iron Maiden
    * Iced Earth
    * Megadeth
    * Accept
    * Motörhead
    * Saxon
    * Anthrax
    * Trivium

Türkiye'de rock müzik

Türkiye'de Rock müzik anlayışı, ilk olarak Anadolu Rock olarak ortaya çıkmıştır: yani klasik Türk müziği ile Rock müziğin karışımı olarak. Erkin Koray, Barış Manço, Cem Karaca, Fikret Kızılok ve moğollar  buna örnektir. Sonra Pentagram,Bulutsuzluk özlemi, Kramp, Teoman, Haluk Levent, Murat Kekilli ve Feridun Düzağaç albümler çıkarmışlardır, Rock adı altında. Ondan sonra Kurban, Hayko Cepkin, ve Mor ve Ötesi gelir. 1995 yılında Özlem Tekin ilk albümünü çıkarmış ve Türkiye'de Rock'a farklı bir bakış açısı getirmiştir. Ardından Emre Aydın, Duman, Hayko Cepkin, Barış Akarsu, Manga, Marsis,Gece Yolcuları , Şebnem Ferah, Kazım Koyuncu ve diğerleri gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder